Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Dela och samarbeta

Dela dokument
Den stora fördelen med Google Docs är att du kommer åt och kan redigera dina dokument från vilken uppkopplad dator som helst.
Du kan också publicera dina dokument, så andra kan läsa dem och skriva ut dem.
Men det absolut bästa är ändå att du kan dela dokument med andra, så de kan redigera dem. Ni jobbar då i samma dokument och kan i realtid vem som redigerar vad.

Överst i ditt dokument, ovanför menyerna, finns texten ”Privat bara för mig”. Den innebär att dokumentet du jobbar i endast kan ses och redigeras av dig.
Du kan ändra detta genom att klicka på texten eller på knappen ”Dela” längst till höger.
Då dyker rutan Delningsintällningar upp.

För att ställa in vem som ska kunna se ditt dokument och ändra i det, klickar du på ”Ändra”.

Du kan då välja att ställa in att alla på internet kan hitta ditt dokument. Du kan också välja att bara de som får en länk av dig kan se dokumentet.
Du kan också välja om de som ser dokumentet kan redigera det.
Gör dina inställningar och klicka på ”Spara”.
Du får då en länk till ditt dokument som du kan dela med dig till andra.

Dela med enstaka personer

Du kan också lägga till enskilda personer som kan se eller redigera dokumentet.
Genom att klicka i rutan under ”Lägg till personer”, kan du fylla i e-postadresser till dina vänner. Du kan också välja om de ska kunna redigera eller bara visa dokumentet.

När du klickar på ”Dela” får personerna ett e-postmeddelande om att delat dokumentet med dem. De ser då ditt dokument i sin dokumentlista när de loggar in.
Se filmen (kommer inom kort) om att dela dokument för att se hur det ser ut.

Publicera på webben

Dina dokument kan du publicera som en enkel webbsida för att visa andra innehållet. Detta gör du genom att klicka på pilen bredvid knappen ”Dela” längst till höger.
Välj därefter ”Publicera på webben”.

Klicka sedan på knappen ”Inled publicering” och välj sedan ”OK” när du får frågan om du vill publicera dokumentet.

Du får då en länk där ditt dokument är publicerat. Du får även en kod som du kan använda för att bädda in ditt dokument på andra webbsidor, t.ex. en wiki.
Rutan ”Återpublicera…” är ikryssad i bilden nedan, vilket betyder att alla ändringar jag gör i mitt dokument kommer synas på den publicerade sidan.

Du kan avsluta publiceringen genom att klicka på ”Stoppa publicering”

Översätta dokument

Google Docs har en funktion där du automatiskt kan översätta hela dokumentet till ett annan språk. Här ska man dock veta att översättningen inte blir perfekt och det kommer finnas felöversättningar och grammatikfel i den nya texten.
Välj ”Översätt dokument” i menyn ”Verktyg” ovanför verktygsfältet.

Det kommer att skapas en översatt kopia av ditt dokument. Skriv det namn du vill ge det nya dokumentet och välj sedan vilket språk det ska översättas till.
Klicka sedan på ”OK”.

Infoga kommentarer

Ibland kan man vilja infoga kommentarer i ett dokument man samarbetar i. Det kan t.ex. vara korrigeringsförslag från en lärare eller idéer man vill förtydliga.
För att lägga till en kommentar markerar du en bit text. Därefter väljer du ”Kommentar” i ”Infoga”-menyn.

Det dyker då upp en ruta till höger om texten, där du kan skriva din kommentar. För att avsluta redigeringen klickar du någonstans i övriga texten.

Lämna en kommentar

Statistik

  • 7 108 besök