Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Att läsa en text

study time by calebcherry, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial 2.0 Generic License  by  calebcherry 

När man ska läsa en text bör man anpassa sin läsning utifrån vilket syfte man har. Sökläsning används när man ska ta reda på fakta, t.ex. i ett uppslagsverk.
Översiktsläsning används när man ska försöka få en helhetsbild av något.
Djupläsning används när man vill få en djupare förståelse med sådana detaljer att man kan återberätta texten.

Översikt

Till att börja med behöver du få en bild av vad texten som du ska läsa handlar om. Börja med att titta på innehållsförteckningen och läs därefter rubrikerna på bokens kapitel. Fundera på vad de säger dig om innehållet. Titta gärna på de illustrationer som finns till texten.

Denna typ av läsning är bra att göra innan lektioner och föreläsningar. På så sätt får du en förförståelse som gör att du kan hänga med bättre i det läraren pratar om.

Nästa steg är att snabbt skumläsa texten och låta hjärnan snappa upp enstaka ord på varje sida.

Djupläsning

Nu är det dags för den djupare läsningen. Läs texten med penna i handen. Skriv stödord och korta anteckningar och stryk gärna under det som är viktigast i texten.
Försök få en tydlig struktur på anteckningarna. Du kan t.ex. skriva rent anteckningarna efter att du har läst. Använd gärna olika färger för att ytterligare göra bilden av innehållet tydligare.

De delar av texten som är svåra att förstå kan du försöka läsa högt för dig själv. På så sätt kan du höra vad det står i texten och på så sätt öka möjligheten att förstå innehållet.

Läs en del av texten, slå igen boken och försök sammanfatta för dig själv vad texten handlar om. Om du börjar bli trött kan det hjälpa att ställa sig upp eller gå runt medan du läser.

Repetition

De sista 10 minuterna av din avsatta tid bör du använda till att repetera innehållet i texten. På så sätt repeterar du innan du glömt bort texten.

Använd sedan dina anteckningar för att repetera innehållet. Reflektera över betydelsen av texten och diskutera gärna med en studiekamrat. Ni kan t.ex. öva genom att återberätta innehållet för varandra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Statistik

  • 6 794 besök
%d bloggare gillar detta: