Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Anteckningar

Taking notes by @boetter, on Flickr
Creative Commons Attribution 2.0 Generic License  by  @boetter 

Anteckningar från en genomgång av en lärare eller från läsning av en text ska vara ett stöd för att kunna repetera.
Den här typen av anteckningar ska bestå av korta meningar eller nyckelord, som man kan bearbeta efteråt. Om anteckningarna innehåller för många ord, blir de svårlästa och det blir svårare att minnas. Dessutom kan alltför omfattande anteckningar göra att man inte använder dem alls.

 Anteckna på föreläsning

Under en genomgång eller föreläsning bör man sitta med en penna i handen och ha något att skriva på. Detta gör att man blir mer uppmärksam på det som sägs och man minns då bättre.
När man gör anteckningar ska man inte försöka kopiera allt som sägs eller skrivs på tavlan. Det gör nämligen att man är fullt upptagen med att skriva och man hinner inte tänka efter.

De anteckningar man gör ska vara sådant som kan hjälpa en att komma ihåg. Det kan vara ord, symboler eller bilder som betyder något för en själv. Någon annan behöver inte förstå dina anteckningar.

Tankekarta

Ett sätt att anteckna på eller att bearbeta sina anteckningar på, kan vara att använda en tankekarta, en mindmap. I en sådan börjar man med ett huvudord i mitten och bygger sedan på runt omkring med begrepp och korta meningar. Man kan även använda olika färger för att ytterligare visa på samband och vad som är extra viktigt. På så sätt får man en bild av hela faktaområdet och kan se hur delarna hänger ihop.

Att ta anteckningar

Björn Liljeqvist berättar om bra taktiker för att ta anteckningar på en föreläsning. En video av KTH Learning Lab.

Lämna en kommentar

Statistik

  • 7 108 besök