Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Video

Film: Video på nätet! Varför och hur?Hur kan man med enkla medel göra en egen film till exempel med sin mobiltelefon? Björn visar hur man kan jobba runt begränsningarna som en så liten kamera som en mobiltelefon har. Framför allt tittar vi på ljus och ljudbegränsningar och vad man ska tänka på för att minska effekten av begränsningen.
Video är ett fantastiskt berättarverktyg när det gäller att vara konkret i berättandet, men det har också sina begränsningar och nackdelar. De mest uppenbara nackdelarna är att det historiskt har varit omständligt att göra och ohyggligt dyrt att publicera och distribuera.
Det är ett väldigt begränsat medium och i och med att man bara har haft den rörliga bilden och ljudet att arbeta med, så har man istället fått jobba med ett väldigt resurskrävande form av dramaturgi för att på ett effektivt sätt berätta sin historia på begränsad tid.
Distributionen har nätet löst bara genom att vara sig själv, ett globalt nätverk. Sedan tog det ju inte lång tid förrän gratis- och Freemium-tjänster som Youtube, Vimeo, Vidler och Blip dök upp.

Internetkunskap.se (CC BY-NC-SA)


Film: En kort introduktion till videoklippning och publicering

I den här filmen tittar vi på hur man enkelt kan klippa och publicera med online verktyget JayCut.
Jag har blivit väldigt förtjust i klippvertyget JayCut som jag använder i filmen ovan. Man kan jämnföra med en onlineversion av Microsofts Moviemaker för Windows eller Apples iMovie för Mac. Men det som är den stora fördelen med JayCut i jämförelse med program som du kör på din dator är att man kan vara flera som jobbar i samma projekt och att man via JayCut direkt därifrån kan publicera sin film på Youtube eller sin egen blogg!

Internetkunskap.se (CC BY-NC-SA)


 

Andra resurser

PIM: Video – hur man redigerar film i bl.a. Movie Maker.
PIM: Photo Story Guide till att göra berättande video med stillbilder i programmet Photo Story

Publicera på Youtube
PIM: Youtube
Uggleblogg: Spela in med webbkamera till Youtube

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Statistik

  • 6 794 besök
%d bloggare gillar detta: