Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Internet

Internet Access Here Sign by Steve Rhode, on Flickr
Creative Commons Attribution-Noncommercial-No Derivative Works 2.0 Generic License  by  Steve Rhode 

 

När du börjar söka information på internet bör du veta vad det är du letar efter. Internet tänker inte åt dig, utan ”gör” det du skriver att den ska göra. Om du söker efter ”lila tröja” kommer den inte att förstå vilken storlek du är ute efter, till exempel. Vissa sökmotorer, som tex Google, föreslår ofta stavningsrättelser om du har stavat fel, eftersom någon har programmerat den till det, men den tänker inte själv. Därför är det viktigt för dig som letar efter information att veta vad du letar efter, men kanske främst, vad du inte letar efter.

Var ska man börja söka?

Man ska alltid börja med sidor som man vet är seriösa.

Exempel:
Ne.se (uppslagsverket Nationalencyklopedien på nätet),
Länkskafferiet (här finns länkar till relevanta skolämnen).

Det här är sidor som är granskade och som granskas hela tiden. Det sitter folk och arbetar med de här sidorna och informationen som finns där ska vara granskad och seriös.
Efter det kan man kolla i tidningar efter artiklar som handlar om det ämnet du arbetar med. Via kommunens bibliotek kan invånarna i kommunen ha tillgång till databaser att söka i.
Därefter kan du börja söka i sökmotorer, såsom Google. Ett tips är att du lär dig hur en sökmotor på Internet fungerar så du kan förstå hur den arbetar. (Se filmen nedan och kursen om källkritik)

Text från Vimmerby Läsprojekt/Nino Dawod
Omarbetad av Bertram Stenlund Fridell


Film: ”Sök – att hitta rätt information på internet”

  • Hur kan du söka? ? Du lär dig bland annat vad det innebär att skriva ”annas skolprojekt” i sökfältet och vilka andra ”knep” du kan ta till för att så snabbt som möjligt hitta just den infomation som du är ute efter. Här går vi även igenom funktioner såsom ”Avancerat sök”, hur du kan få sökresultaten översatta till svenska (eller annat språk) och vad Googles ”jag har tur”-knapp egentligen betyder.
     
  • Hur du kan jobba med sökresultat: Vi ger tips på hur du kan filtrera dina sökresultat till exempel efter datum, plats eller typ av innehåll (film, bild, nyhet, bloggpost, Twitterstatus också vidare) och förklarar även vad det innebär att Google ger dig ”personliga sökresultat”. Du lär dig även bland annat vad det är för skillnad på sponsrade länkar och organiska sökresultat, vilket kan vara viktigt att känna till när du ska klicka dig vidare utifrån dina sökresultat.
     
  • Vilka andra platser är bra för att söka information? Vi ger dig tips på vilka alternativ det finns till Google för att söka efter och hitta rätt information. Du får till exempel lära dig hur man kan använda Facebook och Twitter för att få en viss typ av information och varför det bland kan vara bättre att söka där än exempelvis på Google. Här tar vi även upp webbplatser och tjänster som Wikipedia, Ne.se, Twingly och Delicios och guidar dig i hur du bäst använder respektive tjänst.

Internetkunskap.se (CC BY-NC-SA)

Lämna en kommentar

Statistik

  • 7 108 besök