Kunskapande.se

Verktyg för att skapa kunskap

Creative Commons

I filmen ”Upphovsrätt och Creative Commons” får du lära dig vad upphovsrätt är för något.


Den går igenom de viktigaste grunderna i lagen om upphovsrätt och skillnaderna mellan den ideella och den ekonomiska upphovsrätten.

Upphovsrätten är en lag som kom till för att skydda den enskilde konstnären/ författaren/ kompositören/ filmskaparens rätt till sitt verk. Det innebär att alla som skapar något automatiskt har rätten till sitt verk, dels den ideella rätten att bestämma hur och i vilket sammanhang verket används, men också den ekonomiska rätten som ger rätt för upphovsmannen att ta betalt när någon använder verket.
Den ekonomiska upphovsrätten kan avtalas bort, det kan däremot inte den ideella rätten.

Du får veta vad upphovsrättsintrång innebär, och även hur du hittar material som inte är upphovsrättsskyddat.
I filmen tas också Creative Commons upp. Creative Commons är en upphovsrättslicens skapad för internet, och den kan användas av vem som helst som publicerar sig på internet, vare sig det rör sig om text, bild, film eller ljud.

I slutet av filmen nämns också fildelning och The Pirate Bay. Detta eftersom många missförstått lagen och tror att fildelning är förbjudet, när det i själva verket är upphovsrättsintrång som är brottet som man kan lagföras för ifall man håller på med fildelning. Illegal fildelning är alltså att dela filer som är upphovsrättsskyddade, medan ingenting hindrar att du fildelar sådant du själv skapat, eller till exempel filer som har en Creative Commons-licens som medger spridning av materialet.

Internetkunskap.se (CC BY-NC-SA)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Statistik

  • 6 794 besök
%d bloggare gillar detta: